Verkiezingen: Succesvol organiseren van A tot Z - Tweede Kamer en Gemeenteraad

Schrijf in op eerstvolgend startmoment:
22-08-2025

1 dag
Utrecht
€719,00
Andere data en locaties

Ben jij betrokken bij de organisatie en uitvoering van de komende Tweede Kamer verkiezing- en gemeenteraadsverkiezing in de gemeente? Met deze praktijkgerichte training weet jij alles wat er geregeld moet worden voor verkiezingen en ben je op de hoogte van de nodige wet- en regelgeving.

circles

Tweede Kamer en Gemeenteraadsverkiezingen

In de komende periode gaan miljoenen stemgerechtigden in Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. Een goede voorbereiding is essentieel voor een soepel verloop van het verkiezingsproces. Met onze praktijkgerichte training verkiezingen organiseren bieden we projectleiders, coördinatoren en medewerkers van gemeenten de benodigde kennis en vaardigheden om beide verkiezingen efficiënt en volgens de wet- en regelgeving te organiseren.

Deze cursus verkiezingen is speciaal ontwikkeld voor professionals binnen Burgerzaken en Publiekszaken die een sleutelrol spelen bij de organisatie van verkiezingen binnen de gemeente.

circles

Voor wie is de training verkiezingen organiseren?

Deze opleiding verkiezingen organiseren is bedoeld voor professionals die direct betrokken zijn bij de voorbereiding en uitvoering van verkiezingen binnen een gemeente. Denk hierbij aan:

  • Projectleiders verkiezingen
  • Coördinatoren verkiezingen
  • Assistent-projectleiders verkiezingen
  • Medewerkers Burgerzaken en Publiekszaken die taken hebben in het verkiezingsproces

Ben jij (of ga jij) binnen jouw gemeente verantwoordelijk worden voor het organiseren van de Tweede Kamer verkiezingen of gemeenteraadsverkiezingen? Dan is deze training de juiste keuze om je goed voor te bereiden. Ook als je al enige ervaring hebt, biedt deze cursus waardevolle verdieping en actuele inzichten.

“Leuk dat het niet alleen werd ervaren als ‘cursus’ maar ook als gelegenheid om te ‘sparren’ over onderwerpen met docenten en collega’s”
Gerard van der Hoeven (Docent) | Over ervaringen van deelnemers

Verkiezingen: theorie en praktijk

Interactieve training verkiezingen

Verkiezingen: theorie en praktijk

De relatief korte tijd waarin de Tweede Kamer verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd moeten worden, maakt het verkiezingsproces extra uitdagend. In deze training verkiezingen gemeente combineren we juridische kennis met praktische toepassing.

Je leert hoe je als projectleider verkiezingen of coördinator omgaat met wettelijke kaders, verantwoordelijkheden en knelpunten. Door herkenbare praktijksituaties te behandelen, krijg je niet alleen inzicht in wat er moet gebeuren, maar vooral hoe je dat effectief uitvoert in jouw gemeente.

Interactieve training verkiezingen

De cursus verkiezingen biedt veel ruimte voor interactie en kennisdeling. Door ervaringen, vragen en praktijkvoorbeelden met elkaar te delen, leren deelnemers van elkaar wat werkt – en wat beter kan.

Deze aanpak helpt je om goed voorbereid te zijn op jouw rol binnen het verkiezingsproces van de gemeente. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Cursus verkiezingen organiseren

"Op de website van de Kiesraad en de Rijksoverheid vind je talloze instructies en handleidingen waarin staat hoe je bepaalde taken binnen het verkiezingsproces moet uitvoeren. Handig, maar hoe pak je dit aan? - Gerard van der Hoeven, docent bij Segment

 

In deze training wordt op een praktische manier antwoord gegeven op al deze vragen, waardoor je na afloop in staat bent zelfstandig deze verkiezing te organiseren, te begeleiden en af te ronden." - Daisy Haast, docent Verkiezingen bij Segment

Programma

Deze training voor verkiezingen is chronologisch opgebouwd en neemt je stap voor stap mee door alle fases van het verkiezingsproces organiseren. Tijdens de cursus wisselen we theorie en praktijk af, zodat je niet alleen de wettelijke kaders begrijpt, maar ook weet hoe je deze toepast in de dagelijkse praktijk. We behandelen elke stap vanuit verschillende belangrijke gezichtspunten, waardoor je een compleet en praktisch beeld krijgt van het organiseren van de Tweede Kamer verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen.

Wettelijk kader en verantwoordelijkheden

Inzicht in de wettelijke taken, rollen en verantwoordelijkheden van onder andere de projectleider en het ondersteuningsteam

Planning en organisatie

Praktische handvatten voor het opstellen van planningen en het organiseren van mensen, middelen en locaties. Dit geldt voor alle te doorlopen processen, zoals werkzaamheden vooraf, de verkiezingsavond, de telling (centraal of decentraal), inleveren van bescheiden, uitslagvaststelling etc.

Praktijkvoorbeelden en casuïstiek

Door de dag heen zullen herkenbare situaties uit de praktijk besproken worden, inclusief ervaringen en successen van elkaar. Wat ging goed en wat kan beter?

Samenwerking en communicatie

Inzicht in een goede samenwerking binnen het verkiezingsteam en met externe partijen. Aandacht voor interne communicatie en duidelijke taakverdeling.

Resultaat

check
Je bent op de hoogte van laatste ontwikkelingen op gebied van wet- en regelgeving
check
Je hebt een stapsgewijs, praktisch en volledig beeld van de organisatie van de Tweede Kamer verkiezing én gemeenteraadsverkiezing 2026, inclusief de voordelen van een gecombineerde voorbereiding
check
Je hebt praktische kennis en ervaring van verschillende situaties uit de praktijk
check
Je weet wat er nodig is voor een goede voorbereiding en uitvoering van het verkiezingsproces
check
Je bent in staat om de gemeenteraadsverkiezing zelfstandig te organiseren én de uitslag op gemeentelijk niveau vast te stellen

Bijzonderheden

We besteden ook aandacht aan het organiseren van de 'teldag' als gekozen wordt voor de Centrale Stemopneming (CSO).

Data en details

< terug naar Opleiding overzichtspagina