Deze leergang biedt een diepgaande juridische basis voor iedereen werkzaam in gebiedsontwikkeling en grondzaken. De cursus richt zich niet alleen op het identificeren van juridische risico’s, maar vooral ook op hoe je ontwikkelingen ondanks deze risico’s mogelijk kunt maken. Door inzicht te bieden in zowel publiek- als privaatrechtelijke aspecten, leren deelnemers juridische belemmeringen te doorzien én strategieën om projecten te realiseren binnen complexe juridische kaders.
In de leergang behandelen we thema’s als de Omgevingswet, contractvorming en samenwerking tussen publieke en private partijen. Ook komen essentiële onderwerpen aan bod zoals voorkeursrechten, onteigening, nadeelcompensatie en planschade, staatssteun en aanbesteding.
Het programma biedt daarnaast een diepgaand begrip van het kostenverhaal en de impact van publiekrecht op ruimtelijke ontwikkeling, waarbij sturingsmogelijkheden worden verkend.
Deze leergang biedt juridische inzichten die direct toepasbaar zijn op operationeel, tactisch en strategisch niveau, zodat je als professional effectief kunt bijdragen aan duurzame en juridisch haalbare gebiedsontwikkeling.
Deze leergang is op post-HBO-niveau en is bedoeld voor medewerkers van gemeenten en andere overheden, marktpartijen, adviesbureaus en woningcorporaties werkzaam in de gebiedsontwikkeling.
Orbiters is een onafhankelijke denktank op het terrein van gebiedsontwikkeling en heeft jarenlange ervaring met het verzorgen van deze leergang. Met de leergangen voor gebiedsontwikkeling willen Stichting Orbiters en Segment professionals ondersteunen bij het succesvol vormgeven van Nederlandse leefgebieden. Samen kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van gebiedsontwikkeling in Nederland.
De hoofddocent van de leergang Juridische aspecten van gebiedsontwikkeling is Ines Keetell-Homringhausen. Zij is juridisch adviseur op het gebied van grond- en vastgoedrecht en werkt sinds 2003 vanuit haar eigen bureau, Kleine Beer Vastgoedjuristen. Als interim-jurist is Ines actief bij meerdere gemeenten en voert zij onderhandelingen over grondverwerving voor woningbouw, bedrijvigheid en infrastructuur. Daarnaast begeleidt zij bij gemeenten het traject van voorkeursrecht en onteigening op projectbasis en wordt zij regelmatig gevraagd voor strategisch advies. Haar aanpak is zowel pragmatisch als strategisch, gericht op voortgang en werkbare oplossingen.