Leer de financiële haalbaarheid van gebiedsontwikkeling en regie op planeconomie begrijpen.
In gebiedsontwikkelingen staat de gebouwde omgeving centraal waarbij we zoeken naar de financiële haalbaarheid. Regie op planeconomie is het vinden van een financieel evenwicht tussen ontwerp, kwaliteit en tijd. De financiële haalbaarheid wordt met verschillende exploitaties, van de diverse partijen, waaronder een grondexploitatie, in beeld gebracht.
In deze leergang worden dan ook de principes en uitgangpunten voor exploitaties om tot een financiële haalbaarheid te komen, uiteen gezet.
Het gaat dan over hoe kosten en opbrengsten te berekenen en over de principes en uitgangspunten die gelden voor o.a het kostenverhaal en voor onderhandelingen. De effecten van de financiële haalbaarheid op het operationele, tactische en strategische niveau worden behandeld zodat financiële oplossingen worden gevonden en geboden voor de hedendaagse complexe gebiedsontwikkeling.
Deze leergang is op post-HBO-niveau en is bedoeld voor medewerkers van gemeenten en andere overheden, marktpartijen, adviesbureaus en woningcorporaties werkzaam in de gebiedsontwikkeling.
Werkwijze
Interactieve dagdelen met fysieke aanwezigheid door ervaren docenten uit de praktijk. Kennisdeling, casuïstiek, locatiebezoek en eigen praktijkvragen.
Orbiters is een onafhankelijke denktank op het terrein van gebiedsontwikkeling en heeft jarenlange ervaring met het verzorgen van deze leergang. Met de leergangen voor gebiedsontwikkeling willen Stichting Orbiters en Segment professionals ondersteunen bij het succesvol vormgeven van Nederlandse leefgebieden. Samen kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van gebiedsontwikkeling in Nederland.
De hoofddocent van de leergang is Guido Mertens. Na gewerkt te hebben als leraar en in het bedrijfsleven in financiële en control-functies, heeft hij 17 jaar in dienst van gemeenten gewerkt. Na de gemeente Maastricht, waar hij adviseur Control en naderhand planeconoom was, werkte hij bij de gemeente Eindhoven als Programmaleider Grond. Inmiddels werkt hij als zelfstandig adviseur van gemeenten en adviseert hij voornamelijk op het gebied van grondbeleid, grondexploitaties, (aansturing) grondbedrijf en wonen. Zijn kracht ligt vooral in het verbinden van inhoudelijke thema's en mensen.