Keuzekamer: Passend Onderwijs
Schrijf in op eerstvolgend startmoment:
Op aanvraag

Op aanvraag
In huis
Op aanvraag
Andere data en locaties
Verken & Leer: Jouw studiedagprogramma op maat!
Keuzekamer: Passend Onderwijs

Wil jij een leuke, leerzame invulling van jouw studiedagen? Dan is de Keuzekamer: Passend Onderwijs iets voor jou! Een op maat gemaakt studieprogramma op locatie gericht op passend onderwijs. Het is hét concept om tijdens jouw studiedag een thema te ontdekken én verkennen als school.

circles
Specifieke onderwijsondersteuning op school en in de klas. Een grote uitdaging!

In iedere klas zitten leerlingen die specifieke onderwijsondersteuning nodig hebben. Sinds de invoering van passend onderwijs zijn we steeds meer kinderen gaan labelen naar specifieke onderwijsbehoeften en ondersteuning gaan bieden. Maar kan dat ook anders? Kunnen we deze leerlingen bieden wat ze nodig hebben binnen de dagelijkse praktijk in de klas?

 

Wat kun jij als leerkracht, intern begeleider of schoolleider voor deze leerlingen betekenen en hoe pas je die kennis toe binnen de dagelijkse praktijk?

 

De eerste stap is kennis hebben over de leerlingen die specifieke onderwijsondersteuning nodig hebben en daarna ontdekken hoe deze in de groep en op school gerealiseerd kunnen worden binnen de context van de dagelijkse praktijk op school. Met de Keuzekamer helpen wij jou om deze stappen te kunnen zetten.

Met de keuzekamer geven wij scholen de kans om hun eigen onderwijs nog passender te maken voor iedere leerling.
Elles Verschoor | Docent
Hoe werkt het?

Je kan kiezen uit de onderstaande 10 modules om een variërend één of meerdere dagprogramma(‘s) samen te stellen. Het aanbod bestaat uit 6 gedragsmodules én 4 beleidsmodules. Elke module is ongeveer 90 minuten. Deze cursussen kunnen geheel gegeven worden op locatie van jouw keuze. Onze docent komt deze dan ook graag bij jou InHuis geven.

Kind specifieke modules*
Kind specifieke modules*

Leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte op school.

 

1. Autisme (ASS)

Autismespectrumstoornissen omvatten meer dan alleen bepaald typisch gedrag wat we zien. Dat is slechts het topje van de ijsberg. In deze module gaan we de ijsberg verder verkennen. 

 

2. Impulsief gedrag (ADHD)

We bieden je praktische tips, oefeningen en casussen voor de juiste omgang met leerlingen met een aandachtstekortstoornis, zoals ADHD.

 

3. Opstandige en norm overstijgend gedrag (ODD en CD)

In deze module worden gedragsstoornissen onderscheiden van gedragsproblemen. De oppositioneel-opstandige stoornis (ODD) en norm-overschrijdend-gedragsstoornis (CD) worden uitgewerkt aan de hand van praktische voorbeelden. 

 

4. Angst- en depressie

In deze module wordt duidelijk hoe ingewikkeld deze categorieën stoornissen zijn en met name het omgaan hiermee. De verschillende angst- en depressieve-stemmingsstoornissen worden besproken en de link naar de praktijk wordt gelegd.

 

 

 

 

 

 

5. Hechtingsproblematiek

In deze module wordt een beroep gedaan op zelfreflectie. Om het kind met hechtingsproblemen te kunnen begeleiden in de klas is ook een teamgerichte aanpak nodig. Intervisie is hier een handig hulpmiddel voor en dit wordt om deze reden geoefend in deze training.

 

6. Licht verstandelijke beperking (LVB)

Waarschijnlijk een heel herkenbare situatie; een kind of jongere komt niet tot ontwikkeling. Hoe komt dat? Zou er sprake kunnen zijn van een (licht) verstandelijke beperking? Hoe speel je daarop in? En vooral wat kun jij doen? In deze module gaan we dat met elkaar verkennen en kom je erachter wat er onder een verstandelijke beperking wordt verstaan en waar jij rekening mee kunt houden.

 

*Aanvullend kunnen we nog modules over hoogbegaafdheid (plusklas), basisondersteuning lees-, spellingsproblemen en dyslexie, taak-werkgedrag, communicatie met ouders over passend onderwijsaanbod.

Beleidmodules
Beleidmodules

Wat mag, moet en kan de school doen?

 

1. School en (v)echtscheiding

Op iedere school en onderwijsinstelling komen (v)echtscheidingen voor. Hoe moet je daar als school mee om gaan om te zorgen dat je geen partij in de strijd wordt? Hoe onderneem je de (juridisch) juiste stappen?


2. Het ontwikkelingsperspectiefplan
In deze module maken we kennis met bepalingen uit de wetgeving Passend Onderwijs, de rol van ouders en de rol en verantwoordelijkheid van de school. En kijken we naar onderwerpen zoals hoe schrijf je een OPP? En hoe ga je een overleg aan met de ouders?  

 

 

 

 

3. Passend onderwijs – wet- en regelgeving

Het doel van passend onderwijs is ervoor zorgen dat er voor alle leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte zo passend mogelijk onderwijs wordt gerealiseerd. In deze praktische cursus wordt de belangrijkste wet- en regelgevingen van passend onderwijs behandeld

 

4. Passend onderwijs en jeugdhulp

Wat bewerkstelligt de invoering van passend onderwijs en de inzet van jeugdhulp voor de leerling, het onderwijs en alle betrokkenen en wat is daar voor nodig?

circles
Wil je meer weten?

Wij denken graag mee aan de ideale invulling van jouw dag. Neem gerust contact op met onze opleidingsadviseur Sander van Eijk. 'Met een achtergrond in onderwijskunde en beleid help ik graag om oplossingen aan te bieden voor de vraagstukken die spelen binnen het onderwijs'. Liever telefonisch contact? Dat kan via 06 57 36 82 89.

NEEM CONTACT OP
Voorbeeldprogramma*
08:00 uur

Inloop

08:30 uur

Leerlingen met autisme op school

10:00 uur

Pauze

10:15 uur

Leerlingen met een lichtverstandelijke beperking op school

11:45 uur

Lunchpauze

12:30 uur

Het ontwikkelingsperspectiefplan

14:00 uur

Pauze

14:15 uur

Vertaling naar de eigen praktijk

16:00 uur

Einde studiedag

 

*Dit is een voorbeeld, de daadwerkelijke invulling wordt samengesteld in overleg.

circles
Doelgroep

Het programma is speciaal voor schoolleiders, leerkrachten en interne begeleiders. 

Resultaat
check
Je hebt inzicht in de wet- en regelgeving omtrent passend onderwijs en jeugdzorg.
check
Je weet wat wel en wat niet verwacht kan worden van de gemeente betreft jeugdhulp bieden in school.
check
Je bent een goede gesprekpartner van ouders, jeugdzorgconsulenten en jeugdzorgaanbieders.
check
Je kunt voor kinderen die dat nodig hebben, jeugdzorg en passend onderwijs realiseren op school.
Download hier onze brochure
Hoofddocent
Hoofddocent

Elles Verschoor heeft ruime ervaring als directeur en intern begeleider in het basisonderwijs op scholen waar goede samenwerking tussen school en jeugdhulp essentieel is. Na haar studie onderwijskunde aan de UvA werkte zij tijdelijk als onderzoeker bij een grote jeugdhulpinstelling, waarna zij weer terugkeerde naar het onderwijs.

 

Een goede start voor een goede samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp is meer van elkaars werkgebied te weten en op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving op het gebied van passend onderwijs en jeugdhulp.

 

In haar huidige functie als intern begeleider en kwaliteitsmedewerker van een schoolbestuur werkt zij samen met ouders, intern begeleiders, leerkrachten en collega’s uit de jeugdhulp om te zorgen dat leerlingen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben in de klas. Daarbij vindt zij het belangrijk dat de ondersteuning zoveel mogelijk past binnen de dagelijkse gang van zaken in een groep.

 

Data en details
< terug naar Opleiding overzichtspagina