Natuurlijk is nu ook bij jou de aandacht nu vooral Corona-gericht. Toch weten we dat de dagelijkse bedrijfsprocessen niet helemaal tot stilstand komen. Ook bij de afdeling HR zullen in deze tijd allerlei rechtspositionele vraagstukken aan de orde komen die er als gevolg van de inwerkingtreding van de Wnra heel anders uitzien dan vroeger en wellicht zijn er ook specifiek op de Corona-crisis gerichte rechtspositionele vragen. Digitaal leren is de oplossing om nu de noodzakelijke kennis op te doen.
Onze digitale leermodules zijn als volgt onderverdeeld:
1. Wnra – juridische aspecten bij het begin van de arbeidsovereenkomst
2. Wnra – juridische aspecten tijdens de arbeidsovereenkomst
3. Wnra – juridische aspecten bij het eindigen van de arbeidsovereenkomst
4. Wnra – juridische veranderingen in HR-besluitvorming en rechtsbescherming
De vier modules vormen een geïntegreerd pakket waarmee je een omvattend beeld krijgt van het arbeidsrecht zoals dat voor de publieke sector geldt vanaf 1 januari 2020, maar de modules kunnen ook los van elkaar gevolgd worden.
Binnen elk van die modules behandelen we de belangrijke rechtsvragen die daarbij horen. Een module bestaat uit meerdere blokken met een logische verdeling van onderwerpen. Steeds wordt in overleg met de klant een maatwerkprogramma samengesteld dat desgewenst ook uit onderdelen van alle modules kan bestaan.
Bij de intake inventariseren wij jouw specifieke vragen en de doelstelling. Samen bepalen we de inhoud en de diepgang. Je krijgt dus een programma op maat.
De training is bedoeld voor alle HR-adviseurs die binnen hun organisatie te maken krijgen met de juridische gevolgen die de invoering van de Wnra met zich brengt.
Diversiteit in contractvormen voor het verrichten van arbeid
De diverse mogelijkheden die overheden hebben om arbeidsrelaties tot stand te brengen passeren de revue, inclusief de belangrijkste daaraan verbonden voordelen en nadelen.
Wat een arbeidscontract is
Wat moet er in een arbeidsovereenkomst tussen een overheidswerkgever en een ambtenaar staan en waarom? Wie is er binnen de overheid bevoegd arbeidsovereenkomsten aan te gaan? Verder kijken we naar de juridische inbedding van de arbeidsovereenkomst.
Welke rol de Ambtenarenwet 2017 speelt in arbeidscontracten binnen de overheid
We behandelen de specifieke juridische positie daarin van de overheidswerkgever als werkgever en de ambtenaar als werknemer. Tevens komen enkele categorieën ‘bijzondere ambtenaren’ aan de orde voor wie specifieke regels gelden.
De regeling rechtsvermoedens
We bespreken de wettelijke bepalingen voor die situaties waarin geen duidelijke arbeidsovereenkomst tussen partijen is overeengekomen.
De arbeidsvoorwaarden
Welke arbeidsvoorwaarden er gelden bij arbeidscontracten binnen de overheid en hoe die uitwerken is het onderwerp van dit onderdeel. De hoofdlijnen van het cao-recht komen dus aan de orde.
Eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden
Omdat er voor gekozen kan worden om dit in de arbeidsovereenkomst te regelen, behandelen we dit onderwerp in deze module. We behandelen ook de eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden als dat niet geregeld is in de arbeidsovereenkomst.
Salaris
Wat is er wettelijke geregeld ten aanzien van het salaris, inclusief de wettelijke verhoging en wettelijke rente die verschuldigd is bij niet tijdige loonbetaling.
Proeftijd
Uiteengezet wordt welk proeftijdregime het BW-arbeidsrecht kent.
Tijdelijke arbeidsovereenkomsten en flex-bepalingen
We gaan in op de regels met betrekking tot tijdelijke arbeidscontracten zoals dat in de wet geregeld is en in de cao afwijkend van de wet geregeld kan zijn, het beëindigen daarvan inclusief de aanzegtermijn en de flexibiliteitsregels die in acht moeten worden genomen bij een tijdelijk arbeidscontract.
Tussentijds ontslag tijdelijke arbeidsovereenkomst
Aan de orde komt op welke wijzen er een voortijdig einde kan komen aan de contractduur van een tijdelijk arbeidscontract.
Functioneren en functioneringsproblemen
De zieke ambtenaar
De bepaald lang niet altijd eenvoudige regels inzake ziekte, arbeidsongeschiktheid en re-integratie van ambtenaren komen uitgebreid aan de orde.
Arbeidsconflicten
Hoe zit het nou precies met de regels inzake arbeidsconflicten? Mag je je dan bijvoorbeeld ziekmelden? Moet je met je werkgever in gesprek? Heb je recht op mediation? Wat betekent precies een door de bedrijfsarts geadviseerde ‘time out’ in dit verband?
Bijzondere ambtelijke regels
De bepalingen die in het kader van de bijzondere integriteitspositie van de ambtenaar vastliggen in de Ambtenarenwet 2017 passeren alle de revue, inclusief het voorgeschreven integriteitsbeleid.
Disciplinair straffen vanaf de Wnra
Als er een onderwerp is dat een fundamentele wijziging heeft ondergaan als gevolg van de Wnra is het wel het ambtenarentuchtrecht. We kijken er uitgebreid naar en kijken daarbij ook naar de juridische houdbaarheid van bestaande gedragscodes binnen de overheid.
Bijzondere bedingen:
Ontslagvormen vast dienstverband
Ontslagroutes
Ontslaggronden
Alle ontslaggronden, het karakter daarvan en de daaraan verbonden vereisten als opgenomen in artikel 7:669 BW komen uitgebreid aan de orde.
Opzegtermijnen
Het stelsel van opzegtermijnen zoals dat in de wet vastligt of in een afwijkende vorm in een cao kan worden opgenomen is het gespreksonderwerp van dit onderdeel.
Ontslagvergoedingen
De wettelijke transitievergoeding, de diverse vormen van billijke vergoeding en de relatie naar zowel ‘daarvoor in de plaats tredende voorzieningen’ als de ‘bovenwettelijke werkloosheidsaanspraken’ zoals die voor ambtenaren gelden komen in alle mogelijke varianten aan de orde.
De vaststellingsovereenkomst (vso)
Wat moet er precies in een op het tot een einde komen van een arbeidsovereenkomst gerichte vaststellingsovereenkomst (vso) worden opgenomen en waarom? Tevens geven we je hier een cursus ‘ontslagonderhandelingen binnen de overheid’, zodat je ook dat aspect goed beheerst.
Preventieve ontslagtoets
Ook de overheid moet vanaf de Wnra voorafgaande toestemming van het UWV of kantonrechter hebben voordat het ontslag van de ambtenaar werkelijkheid wordt. Hoe dat systeem werkt is hier het onderwerp.
De ontslagprocedure via het UWV
We behandelen in welke gevallen je die procedure moet volgen en hoe die verloopt.
De ontslagprocedure via de kantonrechter
We nemen het verloop van de ontslagprocedure via de kantonrechter met alle daarbij horende ins & outs stap voor stap door.
Dagvaardingsprocedure en verzoekschriftenprocedure
We beschouwen nauwkeurig in welke gevallen een dagvaardingsprocedure dan wel een verzoekschriftenprocedure aan de orde is, wat de verschillen en overeenkomsten zijn van die beide procedures en de bijzondere regels die daarvoor gelden in geval van ontslag via de kantonrechter.
Kort geding en voorlopige voorziening
Soms is een spoedprocedure bij de rechter vereist om de in geding zijnde belangen geen onherstelbare schade te laten oplopen. We kijken naar de daarvoor geldende mogelijkheden en wanneer je die kunt toepassen.
Uitspraakbevoegdheden van de rechter in ontslagzaken
Welke uitspraken kun je van de rechter in ontslagzaken allemaal verwachten? Velen zullen onder de indruk zijn van het aantal en de variëteit daarvan.
Rechtsmiddelen
Stel dat het UWV of de kantonrechter je in het ongelijk stelt. Wat kun je daar dan verder nog tegen doen? De rechtsmiddelen van verzet, hoger beroep en beroep in cassatie komen in hoofdlijnen aan de orde.
Arbeidsrechtelijke termijnen
We beschouwen de werking van verjaringstermijnen en vervaltermijnen zoals die in het arbeidsrecht aan de orde kunnen zijn.
Proceskosten
We behandelen het regime van de proceskostenveroordeling zoals die in arbeidszaken geldt.
Deelnemers krijgen een account voor onze digitale leeromgeving. Vanuit deze leeromgeving kan de deelnemer alle activiteiten uitvoeren. De activiteiten worden ingedeeld in blokken die elk (in totaal) 1,5 tot maximaal 3 uur duren.
Een blok bestaat uit de volgende onderdelen:
Aanvullend op de e-tools kan er desgewenst ‘after Corona’ ook een fysiek college gegeven worden.