Denken voor een ander
Eerstvolgende datum:
18-06-2020 / 2 dagen
Veenhuizen
€ 995,00
Denken voor een ander is misschien wel het meest onderschatte en zonder meer een van de meest venijnige problemen van onze huidige manier van organiseren. Waarom? Hoe kunnen we het stoppen?
Inleiding
Inleiding

Dat denken voor een ander – zeker als het vanuit goede bedoelingen is - gewelddadig kan uitpakken (de kwalificatie is van de Franse filosoof Emanuel Levinas) is goed te zien aan de hand van de praktijken van de Maatschappij van Weldadigheid. In het Drentse Veenhuizen waren de goede bedoelingen zelfs ingemetseld in de gevels van elk huis.

Maar wat begon als een verheven plan om de straatarme onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een catastrofe van formaat. Vol vanzelfsprekendheden waaraan niet te ontsnappen viel, een ordening waarvan dacht dat het nu eenmaal zo hoorde.

De parallellen met onze tijd dringen zich onaangenaam aan ons op. Ook in onze organisaties, met een scheiding tussen hen die denken en hen die doen, is het denken voor een ander tot systeem verheven. De valkuilen zijn eveneens levensgroot.

Doelgroep

Beslissers
Beleidsmakers
Vertegenwoordigers
En iedereen wiens werk grote invloed heeft op werk en leven van anderen.

Programma
  • Het programma heeft de vorm van een indringend avontuur. In een onalledaagse omgeving worden dagelijkse zaken ineens heel duidelijk.
  • Het programma bestaat uit verschillende inleiders en rondleiders en biedt daarnaast ruimte aan dialoog en reflectie.
Werkwijze

Deze tweedaagse is praktisch-filosofisch van aard. We denken immers na over ons denken. Abstracte concepten worden omgezet in ervaringen om nooit te vergeten. We trachten je te boeien van begin tot eind en je zult merken dat tot ver na de afsluiting kwartjes blijven vallen.

Bijzonderheden

Een bezoek aan de gevangenis, het gevangenismuseum en een ritje met de boevenbus maken deel uit van het programma.

Resultaat
Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Denken voor een ander is onvermijdelijk en hoort bij het leven. Na deze cursus zit de daarbij behorende valkuil vlijmscherp in het bewustzijn en dat zorgt ervoor dat je op cruciale momenten andere, betere beslissingen neemt.
Cursus
Docent
Harold Janssen
Docent
Jaap Peters