Gemeentelijke watertaken en tarief rioolheffing
26-09-2019 / 1 dag
Utrecht
€ 559,00
Ben jij al op hoogte van de watertaken, de financiering daarvan en de tarieven?
Inleiding
Inleiding

De nabije toekomst voorspelt een forse toename van de woningbouw en een dramatische klimaatverandering en watermanagement zal daardoor dus steeds belangrijker worden in de gemeente.

 

Heeft jouw gemeente alle gevolgen al op een rijtje en heb jij voldoende handvatten om de gevolgen en risico’s in beeld te brengen en advies te geven?

Wat zijn de gevolgen voor het gemeentelijk beleid en welke keuzes heeft een gemeente? Waarin en voor hoeveel moet er geïnvesteerd worden om het watermanagement doelmatig uit te voeren? Hoe worden al die investeringen bekostigd? Kan een gemeente sparen of de kosten direct doorbereken aan de inwoners? Welke kosten mogen in een tarief opgenomen worden? Wat is de vrijheid van beleids- en financiële keuzes voor gemeenten? Zijn de risico’s helder en hoe beheers je die?

 

We geven inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen, inzicht in de belangrijkste risico’s en praktische handvatten hoe een en ander bekostigd kan worden.

Doelgroep

beleidsmedewerkers riolering
financieel adviseurs
medewerkers grootboek
controllers
managers
wethouders

Programma
  • Wettelijke grondslag watertaken
  • Rioleringsstelsels
  • Rioolheffing
  • Heffing als instrument voor duurzaamheidsdoelen
  • Tarief
  • Riolering in de gemeentelijke administratie
Werkwijze
We gaan, na een theoretisch gedeelte, op praktijkgerichte en interactieve wijze aan de gang en maken bij voorkeur gebruik van specifieke vragen en/of casussen uit de eigen praktijk.
Je kunt
de belangrijkste ontwikkelingen rondom de gemeentelijke watertaken benoemen
aangeven wat de gevolgen zijn voor de gemeente
de inhoudelijke gevolgen financieel vertalen
tarieven berekenen
de belangrijkste risico’s benoemen en adviseren.
Cursus
Contact
Vragen? Neem contact op met één van onze opleidings- coördinatoren: Mirjam Alsemgeest of Hanna van Dijk. Bel 033 - 434 50 83
Docent
Rob Rutten