Digitale weerbaarheid in relatie tot ondermijning
Eerstvolgende datum:
Op aanvraag
In huis
€ 599,00
Hoe zorg je ervoor dat digitale informatie op een veilige en betrouwbare manier wordt verwerkt?
Inleiding
Inleiding

De digitale wereld gaat razendsnel, en ook gemeenten maken veel gebruik van de nieuwe technologieën die werk uit handen nemen. Hoe zorg je ervoor dat deze informatie op een veilige en betrouwbare manier wordt verwerkt? Hoe herken je of kwaadwillenden uit zijn op jouw informatie?  Welke technieken gebruiken zij, en wat kun je doen bij een vermoeden van cybercrime?

De training ‘Digitale weerbaarheid’ geeft inzicht in deze nieuwe digitale uitdaging die veel organisaties, maar vooral haar medewerkers, treft. Ontdek samen met een ethisch hacker in een interactieve sessie de meest gebruikte technieken door computercriminelen en hoe je eenvoudige en gebruiksvriendelijke maatregelen kunt nemen om jouw eigen digitale weerbaarheid te vergroten. Ondersteund door praktijkvoorbeelden en gericht op awareness & preventietips, zijn deelnemers en haar organisaties na het volgen van deze training beter voorbereid op de (digitale) dag van morgen.

Doelgroep

Medewerkers met toegang tot privacygevoelige informatie
(Medewerkers Publiekszaken, Belastingen, OOV etc.)

Functionaris Gegevensbescherming
(als deelnemer, dan wel als inkopende partij)

Programma

Introductie en begripsbepaling
Tijdens de introductie stelt de trainer zich voor als ethisch hacker en neemt hierna de deelnemer mee in een solide basis in begrippen en duiding. Deze basis is omvat een korte terugblik in het verleden, bekende virussen en hacks, de verschillende soorten hackers en geeft een realistische kijk op de huidige situatie.

Verdieping technieken
Onder begeleiding van de trainer kijken de deelnemers naar de verschillende technieken waarmee een kwaadwillende hacker hen kan benaderen. Deze omvatten oa:

  • (Spear)phishing
  • USB-drops
  • Social Engineering
  • Ransomware
  • E-mailfraude
  • Fysieke toegang

Deze module is specifiek toegespitst op een gemeentelijke organisatie en heeft oog voor de lokale situatie en het kennisniveau van de deelnemers. 

Zelfreflectie
Veel personen zijn in de veronderstelling dat ‘cyber security’ een zaak is van de IT-afdeling. Echter heeft een firewall geen zin, wanneer medewerkers op alle accounts hetzelfde wachtwoord hanteren. Deze module gaat in op bekende misvattingen en maakt de deelnemer bewust van de eigen verantwoordelijkheid.

Tot slot
De deelnemer maakt kennis met eenvoudig toepasbare maatregelen die zowel zakelijk als privé van zeer grote meerwaarde kunnen zijn in het voorkomen van onbevoegd toegang en het voorkomen van een datalek.

Werkwijze
De training wordt bij voorkeur gegeven in Open Carré en zal voornamelijk in voordrachtsvorm worden gegeven. De training is gericht op een dynamisch dialoog waar de deelnemer ruimte krijgt om vragen te stellen en situaties te omschrijven.
Resultaat
Deelnemers kunnen na deze training de meest gebruikte vormen van computercriminaliteit herkennen en leert hierbij eigen maatregelen te nemen.
De deelnemer is zich bewuster van de eigen bijdrage bij een veilige (digitale) werkomgeving en is beter voorbereid wanneer iemand bij hem/haar probeert toegang te krijgen tot privacygevoelige informatie.
Cursus
Contact
Vragen? Neem contact op met één van onze opleidingscoördinatoren: Mirjam Alsemgeest of Hanna van Dijk. Bel 033 - 434 50 83