Segment verzorgt opleidingen Omgevingswet voor Twentse gemeenten
19 mei 2021
In mei start Segment bij verschillende Twentse gemeenten met opleidingen omtrent de Omgevingswet. In april werd na een aanbestedingsprocedure het traject aan Segment gegund.

Met de Omgevingswet wil het kabinet de regels voor ruimtelijke projecten vereenvoudigen en bundelen. Nu bestaan er nog verschillende wetten naast elkaar, maar een groot deel van die wetten en aanverwante regelgevingen verdwijnen. Deze worden geïntegreerd in de Omgevingswet en de daarop gebaseerde regelgeving. Voor gemeenten betekent dit onder andere dat er één omgevingsplan komt, in plaats van de vele bestemmingsplannen. Ook zal participatie een grote rol gaan spelen in de nieuwe plannen.

 

De Omgevingswet zorgt voor een duidelijke vraag naar nieuwe opleidingen en trainingen, zo ook bij de Twentse gemeenten. Segment mag voor de gemeenten Almelo, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden en de Omgevingsdienst Twente de scholing over de nieuwe Omgevingswet verzorgen.

 

De trainingen richten zich op medewerkers uit alle lagen van de gemeente, van toezichthouders en handhavers, vergunningverleners en medewerkers KCC tot aan beleidsmedewerkers, projectleiders en juristen. Iedere doelgroep wordt op zijn eigen manier voorbereid op de nieuwe wet.

 

Onder leiding van ervaren docenten, met jarenlange praktijkervaring, worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld: inhoud van de Omgevingswet en de vier Algemene Maatregelen van Bestuur, digitalisering, invoeringsspoor/ overgangsrecht en bruidsschat, omgevingsvisie en plan, omgevingsvergunning en  participatie. Ook worden de vaardigheden van medewerkers aangescherpt: het traject bevat ook een training ’Verandering in houding en gedrag en competenties’. Zo worden de Twentse gemeenten, in totaal bijna 600 medewerkers, naar het deskundigheidsniveau gebracht dat nodig is voor de juiste uitvoering van de nieuwe Omgevingswet.

 

Segment is dankbaar voor de opdracht en we zijn trots dat we dit aanbestedingstraject bij de Twentse gemeenten mogen uitvoeren. 

 

Bent u ook geïnteresseerd in een soortgelijk traject? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseur Wendy Dekker via w.dekker@segment.nl of bel met 033 - 434 50 97.

Hybride les bij Segment
Hybride les is in opkomst. Maar wat is het eigenlijk? Opleidingskundige Marike Grond vertelt.