Fraudebestrijding bij gemeenten
09 juni 2020
'Medewerker verduisterde meer dan miljoen bij gemeente Doetinchem',  zo kopte verschillende media vorige week. 

 

Fraude heeft veelal als oorzaak dat de administratieve organisatie en interne beheersing (AO/IB) niet op orde is. De mogelijke risico’s zijn niet onderkend waardoor er geen beheersmaatregelen zijn genomen, of de genomen maatregelen zijn ineffectief. Bijzonder triest dat dit de gemeente Doetinchem overkomt. Hoe zit het met jullie processen? Weten jullie waar de leemtes zitten? Hoe effectief zijn de genomen beheersmaatregelen?

 

In de tweedaagse cursus ‘Plannen en uitvoeren van verbijzonderde interne controle’ staan bovenstaande thema’s centraal. Op 15 juni staat de eerste uitvoering gepland, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Komt deze datum te snel dan kun jij je inschrijven voor de cursus in oktober of december.

 

Niet alleen vanwege het voorkomen van fraude is het belangrijk de AO/IB op orde te hebben maar met de komst van de rechtmatigheidsverantwoording is dit noodzakelijk. Zorg dat je gemeente op tijd gereed is.

 

Ook in de tweedaagse cursus ‘Risicomanagement’ staan we uitgebreid stil bij fraude. We zullen voorbeelden aandragen hoe geraffineerd fraude soms kan plaatsvinden. We gaan in het identificeren van  risico’s, welke maatregelen je kunt nemen, aan welke voorwaarden deze moeten voldoen. Om ‘in control’ te komen is een goed en effectief risicomanagement van wezenlijk belang. De eerst volgende cursus risicomanagement staat op 17 september a.s. gepland.