Cybercrime en bestuur
Opleiding Gemeenten
Schrijf in op eerstvolgend startmoment:
Op aanvraag
Op aanvraag
In huis
Op aanvraag
Andere data en locaties
Krijg inzicht in digitale verantwoordelijkheid van bewoners, organisaties en bestuur.
Inleiding
Inleiding

Openbare orde en burgemeesters staan in de schijnwerpers. Maar hoe handhaaf je de openbare orde op internet? Kan je een bitcoinfarm bestuurlijk sluiten? Hoe zit het met een datalek? Welke uitdagingen zijn overwonnen, en welke komen er aan?

Tijdens de training ‘Cybercrime & Bestuur’ maken de deelnemers onder begeleiding van een ethisch hacker kennis met de hackcultuur en internetcriminaliteit. Waarna verder wordt ingegaan op de komende uitdagingen en verantwoordelijkheden voor bewoners, bestuurders maar ook de eigen (digitale) organisatie. De training sluit af met direct toepasbare tips & tricks om de eigen digitale weerbaarheid te vergroten.

circles
Doelgroep

- Bestuurders en Beleidsadviseurs
- Bestuursondersteuning

Programma
Introductie en begripsbepaling

Tijdens de introductie stelt de trainer zich voor als ethisch hacker en neemt hierna de deelnemer mee in een solide basis in begrippen en duiding. Deze basis omvat een korte terugblik in het verleden, bekende virussen en hacks, de verschillende soorten hackers en geeft een realistische kijk op de huidige situatie.

Hoe ziet cybercrime eruit?

Samen met de trainer bezoekt de deelnemer het Darkweb waarna de deelnemer huidige advertenties van verboden goederen ziet. Vervolgens komt er een doorstap naar andere vormen van internetcriminaliteit zoals virussen voor internetbankieren, ransomware, phishing en bitcoins. Deze onderwerpen worden ondersteund met actuele voorbeelden.

Weerslag op lokaal niveau

De grootste werkgever in de gemeente is getroffen door ransomware, iemand doet zich voor als uw gemeente en benadert bewoners, er worden USB-sticks met virussen verspreid in het openbaar vervoer. Er zijn veel voorbeelden te noemen. Tijdens deze sessie gaan de trainer en deelnemers in dynamisch contact de individuele uitdagingen aan die een ieder heeft, of heeft gehad.  Lokale vertaling heeft hierbij een leidende rol.

De eigen digitale organisatie

De training vervolgt met een onderdeel die ruimte geeft tot reflectie. Wat zijn de eigen digitale risico’s? Wat zijn de gevolgen van een datalek bij de gemeente? Tot waar reikt de bestuurlijke verantwoordelijkheid? Deze hoofdonderdelen zullen stelselmatig met de deelnemers worden behandeld.

Tot slot

Na een volle dag met nieuwe informatie, krijgt de deelnemer hands-on tips om de persoonlijke digitale weerbaarheid te vergroten. Deze zijn direct toepasbaar en bovendien gratis.

Resultaat
check
Na de training is de deelnemer beter voorbereid in het aangaan van digitale uitdagingen.
check
De deelnemer weet waar hij/zij het over heeft en heeft geleerd hoe cybercrime weerslag kan hebben op lokaal niveau voor bewoners en bestuurders.
check
Tevens is de deelnemer ook sterker gepositioneerd bij digitale uitdagingen voor de eigen organisatie.
check
Daarnaast kan de deelnemer op de eerstvolgende verjaardag zeggen dat hij/zij op het darkweb is geweest en onderscheid weet tussen phishing en spear phishing.
Data en details
< terug naar Opleiding overzichtspagina