Door de veranderingen in het ambtenarenrecht gaan we van een repressief ontslag stelsel (toets door de rechter achteraf) naar een preventief ontslagstelsel (toets door de rechter of het UWV vooraf). In het kader van ontslag is de te volgen juridische procedure afhankelijk van de grondslag van het ontslag.
Is er bijvoorbeeld sprake van een ontslag vanwege ziekte dan moet de overheidswerkgever naar het UWV. Is er anderzijds bijvoorbeeld sprake van een ontslag vanwege disfunctioneren dan dient een verzoekschrift bij de kantonrechter te worden ingediend.
Hoe moeten die procedures nu worden aangepakt? Hoe ziet een dagvaardingsprocedure eruit? En hoe snel moet je hier eigenlijk mee zijn? We nemen dit allemaal door, en in dat verband komen ook de verval- en verjaringstermijnen aan de orde.
En tot slot, wat kun je tegen een uitspraak van de kantonrechter doen? In dat kader zullen het hoger beroep en de mogelijkheid van cassatie worden besproken.
Verder komt Artikel 7:615 Burgerlijk Wetboek (BW) dat nu nog in de weg staat aan de toepassing van Titel 10 van Boek 7 BW op de ambtelijke rechtsverhouding, te vervallen. Daardoor wordt het civiele arbeidsprocesrecht op het overgrote deel van de ambtenaren van toepassing. In het civiele arbeidsprocesrecht worden de procedures gebaseerd op het Burgerlijk Wetboek (BW) en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv).
Overheden: arbeidsjuristen, HR-adviseurs, leden OR
Vakbonden: bestuurders, onderhandelaars, juristen, kaderleden