Er zijn vormen van ernstige woonoverlast die al voldoende zijn om een uithuisplaatsing of woningsluiting te rechtvaardigen. De Gemeentewet geeft daarvoor specifieke bevoegdheden. Deze kunnen niet worden ingezet voor de hond van de buren die dag en nacht blaft, voor bonkende muziek tot diep in de nacht, als omwonenden weigeren om het portiek schoon te houden, als buren ’s nachts luidruchtige gasten hebben of bij structurele overlast, treiterijen en bedreigingen, waardoor veiligheid en gezondheid van de leefomgeving in het geding is.Wel zijn er civielrechtelijke mogelijkheden voor omwonenden. De burgemeester krijgt er op dit gebied een belangrijk instrument bij.
De Eerste Kamer heeft op 24 januari 2017 ingestemd met het initiatief wetsvoorstel ‘Wet aanpak woonoverlast’ om de burgemeester de bevoegdheid te geven de overlastgever een specifieke gedragsaanwijzing te geven, zoals de overlastgever te dwingen zijn hond te muilkorven of binnen te houden, de muziek zachter te zetten, een bezoekersverbod in te stellen of om een gebod te geven om de structurele overlast, treiterijen en bedreigingen te beëindigen. Kortom, met de nieuwe wet kan de burgemeester maatwerk leveren. In deze cursus komt de ‘Wet aanpak woonoverlast’ uitgebreid aan bod. Hierbij is ook aandacht voor de nieuwe bevoegdheden van de burgemeester en het bestrijden van overlast als gevolg van gebruik van drugs en het telen van hennep in een woning. Want wist je dat er een recent wetsontwerp is ingediend om drugspanden sneller te kunnen sluiten?
Medewerkers openbare orde en veiligheid, medewerkers juridische zaken, medewerkers omgevingsrecht, medewerkers verhuur onroerende zaken en medewerkers van woningcorporaties.
wo 22 mei 2019 van 09:15 tot 16:30
€ 609.00
Inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en lunch. Excl. omzetbelasting