Leidt op
Adviseert
INSPIREERT
Blog Marcel Zethoven - Wat vraagt professioneel handhaven? 

Dit filmpje op YouTube (bron: De Handhavers van SBS6) laat het werk van de Amsterdamse handhaver in zijn volle omvang zien. Het werk van een handhaver is veelzijdig; meestal in uniform, soms in burger. Soms op solo surveillance, dan weer bezig met een integrale toezicht & handhavingsactie. Naast een heterdaad situatie, de aanhouding van een winkeldief op het Centraal Station waarin de aangeleerde gewelds-vaardigheden goed van pas komen, komt ook het spreken van een vreemde taal vaker goed van pas. Alleen in het korte tijdsbestek van dit filmpje al twee keer! Maar dit fragment zegt meer. Je ziet dat er korte lijntjes zijn met de lokale politie. De verdachte wordt vlot overgebracht naar het cellencomplex van de politie en de handhavers maken hun proces-verbaal op aan een basisteam van politie.

 

Wat mij hier opvalt is het volgende;

 

De handhavers zijn goed voorbereid op mogelijke geweldssituaties en handelen hier ook naar. Daarnaast is in dit geval sprake van een constructieve en effectieve samenwerking met het lokale politie basisteam en andere partners. Daaraan moet worden gewerkt door gemeenten en lokale basisteams van de politie. Door meer vanuit de leiding (gemeente en politie) te sturen op deze samenwerking groeit het zelfvertrouwen van de handhaver op straat en heeft de handhaver meerdere handelingsperspectieven ter beschikking in lastige situaties. Hierdoor kan de handhaver nog professioneler optreden, kan hij de juiste keuzes maken op het juiste moment en wordt hij nog meer gezien als een volwaardige handhavingspartner. Kortom, professioneel handhaven vraagt voorbereiding en samenwerking. Daarvoor heb je als organisatie een gedegen plan nodig met goed opgeleide medewerkers. 

Er zijn in dit filmpje ook een paar belangrijke aandachts- en verbeterpunten in het optreden van de twee handhavers. Zie jij ze?

 

Marcel Zethoven

Over Marcel Zethoven
De BoAcademie
Over Marcel Zethoven

Marcel Zethoven heeft ruim 30 jaar bij de Nationale Politie gewerkt en was zeer actief op gebiedsgebonden politiezorg. Marcel zet zijn kennis en ervaring nu in als Programmamanager van de BoAcademie van Segment.

De BoAcademie

Benieuwd naar de voordelen van onze RTGB+ Opleiding voor boa's? Bekijk onze opleiding hier

 

In de BoAcademie vind je ook een cursus Engels voor Boa’s